Borefts Bier Festival 2017

Една от залите. Всъщност е пространство за Barrel Aging.
Една от залите. Всъщност е пространство за Barrel Aging.

Borefts Bier Festival 2017 се проведе за девети път в Бодегравен, Холандия на 22 и 23 Септември 2017 година. На 24–ти в Kaapse в Ротердам последва и BAF! 2017 (Borefts After Festival). Две страхотни събития, за които ще ви разкажа.

Всичко започна през март месец, когато билетите за Borefts бяха пуснати в продажба. Купих билети и за двата фестивални дни – петък и събота. Скоро след това още двама приятели си купиха билети и стана ясно, че ще ходим заедно. Не се замислиха много, когато им предложих да останем повече време и да посетим различни градове и крафт бира места. Получи се силен градски–културен и крафт–бира туризъм. 🙂

На 21–ви Септември отлетяхме към Айндховен. Освен фестивала и афтър–фестивала, бяхме си подготвили сериозна програма с набелязани места – барове, брюпъбове и пивоварни, които да посетим в различни градове (Айндховен, Утрехт, Ротердам, Хага, Амстердам, Харлем). За тях ще ви разкажа в следваща публикация.

Borefts Bier Festival 2017

Borefts Bier Festival се организира от Brouwerij De Molen, на които определено съм фен. Възможността да посетя любима пивоварна и разкази на приятели, посещавали предишни издания на фестивала, вдигнаха очакванията много. Те от своя страна бяха не само оправдани, но бих казал и надминати.

На 22–ри около обяд от Утрехт се качихме на влак към Бодегравен. Пътува се около половин час. Транспортът в Холандия е изключително добре уреден и удобен. От гарата в Бодегравен до фестивалната зона – пивоварната на De Molen е няколко минути пеша.

В петък беше по-спокойно от към посетители – не като да нямаше много хора, но на предварителна продажба, билетите не бяха напълно разпродадени – за разлика от съботните, които са свършили още на 14 Август.

За всеки един от двата дни, максималният брой продадени билети е бил 3500. Определено се усети в събота наличието на повече хора, но не беше прекалено спрямо наличното пространство и беше комфортно като цяло.

Участващите пивоварни бяха 21 на брой – от 10 страни от цял свят: Brouwerij de Molen (Холандия), Alvinne (Белгия), Ægir Bryggeri (Норвегия), Bakunin (Русия), Beavertown Brewery (Англия), Brew By Numbers (Англия), Cloudwater Brew Co. (Англия), Gänstaller Bräu (Германия), Galway Bay Brewery (Ирландия), Hair of the Dog (САЩ), Brouwerij Kees (Холандия), Kwartje (Холандия), Cerveses La Pirata (Испания), Monyo Brewing Co. (Унгария), Närke Kulturbryggeri (Швеция), Põhjala Brewery (Естония), Shiga Kogen (Япония), Stigbergets Bryggeri (Швеция), Tempest Brewing Co. (Шотландия), Tommie Sjef Wild Ales (Холандия), Weird Beard Brew Co. (Англия).

Tommie Sjef Wild Ales (Холандия)
Tommie Sjef Wild Ales (Холандия)

Tommie Sjef Wild Ales (Холандия) – много ми хареса всяка бира, която опитах.

Bakunin (Русия)
Bakunin (Русия)

Определено има добри руски крафт пивоварни и Бакунин е една от тях!

De Molen
De Molen

De Molen 21 Grams Cryo Hops (9,0% Imperial IPA) беше от най-добрите бири, които опитах.

Едно от закритите места навън.
Едно от закритите места навън.
Hair of the Dog (САЩ)
Hair of the Dog (САЩ)

Hair of the Dog (САЩ) – Yellow Peach Adam беше УАУ!

Brew By Numbers (Англия)
Brew By Numbers (Англия)
Фенки. Бяха и на BAF!
Фенки. Бяха и на BAF!

В помощ на посетителите бяха налични мобилни приложения за Android и iPhone със списък пивоварни и бири (и препратки към Untappd за удобство), както и карта на фестивалната зона. Също така на входа, освен фестивална чаша, връчваха и хартиена програма със списък и полета за оценяване/коментари за всяка фестивална бира.

Всяка година фестивала се провежда под различен надслов и на участващите пивоварни се предлага да сварят бира специално за фестивала, следваща темата на изданието. Тази година, по случай 50 годишнината от „Summer of love: 1967“ организаторите са избрали темата „Flower Power“ – с чувство за повече състрадание, разбиране и толерантност.

Толкова много бири имаше – крайно невъзможно да се опита всичко. За два дни, без да броя тези в De Drie Dorstige Herten и Brewpub De Kromme Haring в Утрехт, според отбелязаните в Untappd съм опитал само 42 бири. 🙂 Всъщност, в един момент започнахме да споделяме – всеки от нас тримата си взима различна бира и дегустираме заедно. Фестивалните чаши до ръба са към 150мл, което означава бира към 100-125мл – достатъчно за споделяне с още двама души. Разбира се, имаше и периоди на почивка – без бира… и такива, в които всеки си пиеше собствената сам – например в комбинация с плато различни видове сирена (о, страхотни сирена имаше!).

Пивоварната на De Molen беше отворена за разглеждане по време на фестивала. Интересно е, че част от оборудването е произведено в България, а всеки ферментатор носи име на герой от Междузвездни Войни. 🙂

Brouwerij De Molen
Brouwerij De Molen
Brouwcafé de Molen
Brouwcafé de Molen

В началото, през 2004–та са започнали в мелницата De Arkduif (построена през 1697 година, уау!), където в момента е Brouwcafé de Molen. Новата пивоварна е в близост, на няколко стотин метра. В Brouwcafé de Molen има и магазин за бутилки, от където можеха да се закупят някои интересни бири. Още в петък се разходихме до мелницата, а от магазина си купих две бутилки – Weird Beard Sadako (American Imperial Stout) и Six (Saison) на Upright Brewing Company.

През втория фестивален ден, леко нахално, но любезно, като голям фен, пресрещнах Menno Olivier (главен пивовар и съсобственик), за да кажа „Здрасти“. 🙂 Хората са свикнали с подобни ситуации и макар и сдържано, реагират съвсем приветливо и приятелски. Също така, беше приятно и вълнуващо да срещна John Brus и Jaco Geerlof от De Molen. С Jaco Geerlof ме запозна приятел–холандец (благодаря, Карел), а през Юни тази година имаше страхотно събитие с участието на John Brus в бар KANAAL в София (благодаря за организацията на всички от KANAAL). Между другото, доколкото разбрах, хората са се изкефили, че има толкова посетители от България, дошли специално за фестивала.

Карта, ня която всеки може да отбележи от къде е. Имаше доста хора от България!
Карта, ня която всеки може да отбележи от къде е. Имаше доста хора от България!
Cerveses La Pirata (Испания)
Cerveses La Pirata (Испания)
Monyo Brewing Co. (Унгария)
Monyo Brewing Co. (Унгария)

Monyo Brewing Co. (Унгария) дебютираха на Borefts тази година, но беше впечатляващо участие.

Shiga Kogen (Tamamura Honten) (Япония) и Närke Kulturbryggeri (Швеция)
Shiga Kogen (Tamamura Honten) (Япония) и Närke Kulturbryggeri (Швеция)
Фестивална чаша
Фестивална чаша
С Кирил и Ники пред мелницата
С Кирил и Ники пред мелницата

Беше страхотен фестивал, много вълнуващо за мен първо посещение. Срещнах стари познати и приятели и се запознах с нови хора. Надявам се да посетя и следващото юбилейно 10–то издание през 2018–та година!

BAF 2017! (Borefts After Festival)

Kaapse, Ротердам

Първо, нека да споделя – Ротердам е много хубав град. Мисля, че от всички градове, които посетихме, Ротердам ми хареса най-много. Разбира се, това не означава, че другите не са хубави – може би само Амстердам прекалено туристически и натоварен, а Айндховен прекалено спокоен. Така или иначе впечатленията на един турист винаги са различни. В Ротердам, наш временен дом беше много приятен и уютен airbnb апартамент с много добро местоположение, с тераса и гледка към канал. В един момент в съзнанието ми се прокрадна мисъл, че бих могъл да живея на подобно място… 🙂

Kaapse Brouwers е мега, мега готино място! Същевременно крайно непретенциозно, но и толкова топло, комфортно, романтично, уютно! А разположението – чудно, край водата с възможност да си вземеш бира и да излезеш навън да хвърлиш поглед на контарстиращата среда – хотел Ню Йорк отсреща, пристанището, стари сгради и нови небостъргачи! Fenix Food Factory – преди фабрика за храна, сега споделено пространство между Kaapse, кафе, магазин за сайдери, шандове за сирене, деликатеси от месо, храна… и може би още нещо, което пропускам. 🙂 Събитието беше на цялата територия на Fenix Food Factory.

BAF! също беше страхотно събитие. След заетия от посетители Borefts беше отдъхване. Разбира се, имаше също много хора, но в сравнение с Borefts по-релаксиращо и свободно. Там също срещнахме нови интересни хора – на такова място и на по хубава крафт бира е трудно да срещнеш скучни и безинтересни хора. 🙂

Като казах, че BAF! е мини фестивал, изобщо не се шегувах… с пивоварни–участници: Oedipus Brewing (Холандия), Nevel Artisan Ales (Холандия), Oersoep (Холандия), Het Uiltje (Холандия), Van Moll (Холандия), Nøgne Ø (Норвегия), Tanker (Естония), La Quince Brewery (Испания), Fyne Ales (Шотландия). И всички те в комбинация с още много кранове с бири на Kaapse и още някои гостуващи.

Отново много бири… и… разбира се, не може всичко да се опита за един ден. От нещата, които успях да опитам, много се изкефих като цяло на Nevel Artisan Ales и Tanker. Имаше и храна, но много–много не остана време за нея. 🙂 О, имаше и два вида саке от Nøgne Ø!

Kaapse и Ротердам много ми допаднаха. Ако някой ден имам brewpub, то той ще прилича на Kaapse. Ако пък е в град подобен на Ротердам, може би ще е още по-хубаво! 🙂 Ех, мечти, мечти… 🙂

В заключение

10 дни, 7 града, страхотен фестивал и мини фестивал, малко над 100 дегустирани различни бири, много нови запознанства и срещи със стари познати и приятели, както и много страхотни моменти. Беше невероятно!

P.S. Някои места определено ще ми липсват!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *