EVOE SAISON

EVOE SAISON е ново участие на българската крафт бирена сцена. Дело на крафт пивоварна Cervejaria Contemporanea, проект на бразилец и двама българи.

Бирата е сварена в словенската пивоварна Pivovarna Vizir d.o.o.

Представянето в София беше в бар КАНААЛ на 14 Юли 2016 г., а след това във Варна в магазин за крафт бира Averi Beers на 16 Юли.

На представянето в бар Канаал имах удоволствието да се запозная с един от хората зад проекта EVOE, César Pimentel.

Името на нашата бира е EVOÉ. Това е бразилски възглас за моментите на най-силно щастие, кулминация на радостта и веселието, пълна свобода, приятелството и чувството, че всеки ден е петък, а всичко наоколо е карнавал. Произнася се силно. От душа.

https://www.facebook.com/evoe.beer

Добър бранд и интересно послание!

Описание

Алкохолно съдържание 7,1% vol., първоначална плътност 13,9° Plato, IBU 28,8. Съставките, според етикета са: вода, ечемичен малц, пшеничен мацл, хмел, мая, билки.

Външен вид (2/3)

Тъмно-меден, оранжево-червеникав цвят. При наливане образува добро количество пяна (фина на вид, светло-карамелено-бяла на цвят), която изчезва доста бързо.

Използвана е стандартна бутилка от 330 мл.

Етикетът се отличава със семпъл, но определено добър графичен дизайн. Освен информация за бирата и смисъла на „EVOE“, оригинално допълнение са пиктограмите на типовете храни, с които „EVOE Saison се хармонизира“.

Аромат (6/12)

Лек аромат на карамел, плодове и билки.

Липсва онзи характерен пикантен аромат на Сезон (Saison). Повече навява асоциации с Белгийски ейл, отколко с „Фермерски ейл“ (другото наименование за стил „Сезон“).

Вкус (13/20)

Сух вкус и послевкус. Балансиран, леко до средно плътен. Карамел, плодови и билкови нотки, по-изразени билкови. Усещане за сгряващ ефект.

Липсва характерната пикантност на класически „Сезон“.

Усещане в устата (3/5)

Нормална горчивина, ниска газировка.

Общи впечатления (5/10)

Като цяло добра бира, но не впечатлява. Претенциите за стил „Сезон“ са леко спорни, колкото и разнообразие да има от Сезон до Сезон, липсват основните отличителни белези. Повече е в стил „Белгийски ейл“, в случая „Силен Белгийски ейл“ заради малко по-високото алкохолно съдържание.

Липсва ми освежаващия ефект, характерен за истински „Сезон“. Бих предпочел да я консумирам през по-студените месеци в комбинация с месо, колбаси, сирене.

Оценка (29/50)

Това е първата бира от Cervejaria Contemporanea и е определено добра, но има леки стилови разминавания.

С пожелания за успехи, оставам в очакване на следващите техни предложения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *