Grounded Stork Collaboration Saison Grisette

Grounded Stork Collaboration

Grounded Stork е колаборация между Бял Щърк – White Stork (България) и Ground Zero Beer (Румъния). Стилът е „Сезон Гризет“ („Saison Grizette“).

Бирата беше първоначално представена в Букурещ. Премиерата в България беше на 10 Юни 2016 година.

Към момента е налична в:

Този списък няма претенции да бъде изчерпателен и актуален.

Описание

Алкохолно съдържание 5,8% ABV, горчивина 20 IBU. Използваните видове хмел са Styrian Celeia и Cascade.

Външен вид (3/3)

Светъл, медено жълт цвят, леко мътна. При наливане образува доста пяна (фина, чисто бяла), която в последствие спада до около една трета.

Бутилка 375мл, тип „шампанско“, солидна и добре изглеждаща. Определено подхожда на този стил бира, чудесен избор!

На етикетът присъстват елементи от брандинга на Ground Zero и символа на Бял Щърк. Дизайнът е добър. Повече се усеща брандът на Ground Zero, който определено е последователен и с вече утвърден стил. Налично е описание на стила „Saison Grizette“, което намирам за интересно. Още няколко параграфа текст изразяват визията на пивоварите относно крафт бирата и конкретно тази колаборация.

Аромат (8/12)

Пикантно-пиперен (черен пипер) и бих казал леки бананови нотки (но това е доста персонално усещане/асоциация). В случая, този пикантен-пиперен аромат е резултат от използваната белгийска мая за бира стил „Сезон“ или „Saison“ на френски.

Бих казал, че когато за първи път дегустирах тази бира на 14 Май 2016 година, ароматът беше малко по-остър, както и вкусът. Сега е по-балансиран. Разбира се, тук нещата отново са доста персонални, но моите претенции са единствено за лично усещане и впечатления.

Вкус (17/20)

Пикантен вкус с акцент на черен пипер (умерен) и хмелов елемент, леко изострен. Сух завършек, нормален за този стил. Усещане за леко небалансиран вкус, повече подчертан хмелов и леко киселинен.

Лично, бих предпочел малко по-ниско алкохолно съдържание, макар че и при 5,8% ABV бирата е пивка и алкохолът не се усеща изобщо. Всъщност 5,8% ABV не е много, съвсем нормално за съвременна интерпретация на „Сезон“.

Усещане в устата (3/5)

Приятен вкус и послевкус. Лек и балансиран пикантен-пиперен послевкус, ненатрапчив. Сух вкус и доминиращ хмелов акцент. Добра газировка. Приятна за пиене.

Общи впечатления (7/10)

Определено много добър „Сезон“, отговарящ на очакванията ми за този стил. Да, разбира се, „Гризет“ по-точно… или иначе казано „индустриален Сезон“, интерпретация на „фермерски ейл“ („Farmhouse Ale“).

Може би малко по-балансиран вкус или поне усещане за това ще направи тази бира още по-добра. Твърдя, че и сега е чудесен „Сезон“.

В допълнение – стилът е доста специфичен и според мен е много вероятно да не се харесва на всеки, но пък е нещо различно от масово предлаганите в България.

Също така, от „Сезон“ до „Сезон“ може да има доста разлика, така че възможностите за дегустация не са ограничени.

Оценка: 38/50

В заключение – новите предложения от Бял Щърк (White Stork) са много добри и нивото определено се вдига. За Ground Zero единствено мога да кажа, че са едни от любимите ми пивоварни на Балканите и определно са много добри!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *