Есенен празник на домашното пиво 2019

Есенен празник на домашното пиво ще се проведе за седми път на 28 Септември 2019г. от 12 часа в бирария Rogers (ул. Никола Палаузов 5) в град Русе.

Есенен празник на домашното пиво е социално събитие, на което може да се дегустират разнообразни видове бира, да се обсъдят качествата ѝ, рецепти и всякакви бирени въпроси с домашни пивовари, бирени експерти и ценители. Настроението е винаги на ниво и забавлението е гарантирано.

Приканваме гостите да облекат нещо типично баварско, традиционно, което да напомня за Oktoberfest в оригиналния му вид. Например едно перо на шапката може да бъде съвсем достатъчно. Ще има награди за най-атрактивен външен вид, традиционен баварски външен вид. Това ще направи събитието по-колоритно.

Стоян Нинов, Председател на Асоциация на домашните пивовари в България

Идеята да бъде в Русе е моя. Тя се породи още преди няколко години, когато започнахме да изнасяме, така да се каже, това събитие извън София. В началото се правеше единствено в София, но на една от срещите на Асоциацията, решихме че не е удачно всички големи събития да бъдат в София. Затова решихме Есенен празник на домашното пиво да бъде в провинцията, като миналата година беше в Бургас, а преди това в Пловдив.

Конкретно за Русе, защо там? Защото смятаме, че това е град с традиции в консумацията и производството на бира. Все пак, това е градът, където за първи път е основана след Освобождението българска пивоварна. Също така има добро бирено общество на ентусиасти и пивовари. И не на последно място, защото е близо до румънската столица Букурещ. Имаме идея да поканим домашни пивовари и гости от Румъния.

Владо Тодоров, член на УС на Асоциация на домашните пивовари в България

Седмото издание на Есенен празник на домашното пиво ще бъде организиран по подобен на конкурса формат – със жетони. Входната такса ще бъде 5лв, в които са включени 3 жетона. Един жетон е една бира от 400мл. След изчерпване на жетоните от входната такса, можете да  закупите пакет от 3 жетона за 5лв.

От предишни години имаме лош опит от отворена дегустация – всеки, който иска идва и пие, колкото иска… което, според нас, сваля настроението на всички, които са донесли бира, направена с много труд и удоволствие. Виждали сме не много лицеприятни неща – хора, които идват, не защото искат да опитат дадена бира, или защото са ентусиасти, или искат да си поговорят с човека, който я е направил… а защото искат да я изпият просто… Това в никакъв случай не е идеята на събитието. Предишни случки ни показаха, че не това е начина да се организира подобно събитие. Затова тази година решихме да бъде със жетони. Входната такса и жетони до някаква степен ще филтрират недоброжелателните хора. Идеята е хората, които опитат бира на наши членове, гости и приятели, да ѝ се насладят, да разберат как е направена, с какви съставки и как, ако искат, те сами да си направят бира, а не да се напият.

Стоян

За партито домашни пивовари са подготвили над 300л бира. Тази година само членове на Асоциация на домашните пивовари в България ще предлагат своите бири за дегустация. В допълнение хора от Русе ще се включат със свои бири.

Асоциация на домашните пивовари в България ще предложи преференциални условия за членство за 2020та година на гости на събитието, участващи със собствена домашна бира, които към момента не са членове на асоциацията, но биха искали да се присъединят.

 Държим да имаме представители в този бирен град. Така ще разширим нашия ареал, хоризонтът на вижданията ни ще бъде по-голям.

Стоян

Очаква се и присъствие на домашни пивовари от Румъния, които вече са заявили участие, а също и на гости от там.

 Заповядайте на 28 Септември, независимо дали сте от Русе, от околията или от цяла България, или от Румъния, да се забавляваме заедно и да изпием по няколко хубави бири.

Стоян
Liked it? Take a second to support emil.ivanov on Patreon!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *