fbpx

Hrvatsko Homebrew Prvenstvo – интервю с Горан Крамарич и Дамир Бан

Каква е ежедневната ви работа?

Горан: Работя като поддръжка продажби (“sales support”) за Lesaffre Adriatic, част от Lesaffre Group – глобален лидер в производството на дрожди. В това число и пивоварни дрожди на Fermentis – един от нашите бизнес сегменти.

Дамир: IT системен инженер в банка, работя по производителност на софтуерни системи.

Горан Крамарич и Дамир Бан на партито към Hrvatsko Homebrew Prventstvo

Кога започнахте с домашно пивоварство и как проявихте интерес към това?

Горан: Започнах преди 7-8 години, вдъхновен от чудесните белгийски трапистки бири. Имахме страхотен бар в Загреб, наречен Hopdevil, който беше посветен изцяло на белгийски ейлове. Ходех там редовно, проучвайки техните впечатляващи предложения, и след известно време, бидейки доста опиянен от Westmalle Tripel, Tripel Karmeliet или един от куадрупелите на Rochefort, си представях монаси, които варят с примитивни средновековни техники, и си помислих: “Щом те могат, защо да не пробвам и аз?”.

Дамир: Наистина навлязох в бирата, когато пътувах в Чехия, Ирландия и Англия. Бях привлечен от разнообразието и историята, обикнах символността и чувството за местна гордост, която всяка от пивоварните имаше. Сварих първата си бира през 2010-та. Мислих си за домашно пивоварство дълго време преди това, но така и не намерих добро описание на процеса на дезинфекция, и смятах, че не може да бъде направено в домашна среда. Когато в случаен интернет форум научих, че Йодофор (използван в САЩ) може да бъде заменен с леснодостъпния Бетадин – това беше то. Първата ми варка беше с течен малцов екстракт, използван в сладкарството. Добавих малко шоколадов малц и препечен ечемик и се получи нещо в стил портър. Пиеше се, но нищо повече от това.

Дамир Бан, парти към VI Hrvatsko Homebrew Prvenstvo, снимка: Darjan Grilec

Кога започна развитието на домашното пивоварство в Хърватска?

Горан: Беше около 2009 г. Домашни пивовари прекарваха доста време в pivarstvo.info, форум, посветен на домашното пивоварство, създаден от Андрей Чапка, който сега е горд собственик на пивоварната Zmajska. Скоро след това започнаха първите събирания на домашни пивовари, споделящи своите творения и знания. Всички започвахме от нулата, с изключение на Мат Холингсуорт, който дойде от Портланд, САЩ с обширен опит в пивоваренето, и беше ключова фигура в развитието на домашното пивоварство в Хърватска през следващите години.

Каква е ролята ви в Hrvatsko Homebrew Prvenstvo?

Горан: Аз съм един от организаторите и съм главно отдаден на подготовката на конкурса с най-голям акцент върху училището за съдии, което провеждаме всяка година от март до май. Там водя лекции и преглеждам листите за оценяване заедно с моите колеги организатори. На всичко отгоре има купища електронни съобщения, на които трябва да се отговори седмици преди и по време на конкурса, множество доставки, които да бъдат обработени, и много регистрирани участници, за които да се грижим, докато тече оценяването. Много работа е със сигурност, но ние обикновено разделяме тези задачи помежду си, за да не бъде никой претоварен.

Дамир: Моята основна отговорност е да се грижа за софтуера за конкурса. Използваме BCOEM, който е с отворен код (open-source) и сме го модифицирали обстойно, за да отговаря на нашите цели, и сме поправили всички бъгове, които има. По време на съдийските класове аз съм този, който въвежда новите в чудния свят на нежеланите вкусове и аромати. Също поемам каквото още се появи, когато участващите бири в конкурса започнат да се наливат (за журиране). Преди време също така отговарях за озвучаването на партито, когато все още беше малко.

Кога и как организирахте първото издание на конкурса?

Горан: Първият конкурс беше проведен през 2012 г. и се приемаха само белгийски ейлове. Имаше само трима съдии, които трябваше да оценят много бири с доста високо алкохолно съдържание в рамките на деня. Беше нещо, което никога не бива да се повтаря. Затова следващата година конкурсът беше отворен за всички стилове и имаше шепа съдии, които се справиха със задачата.

Кое беше най-голямото предизвикателство?

Горан: Навярно да останем достатъчно трезви за смислена рецензия! Но въпреки липсата на съдии, бяха много вълнуващи времена. Имахме винени състезания, но никой не си представяше домашни пивовари, състезаващи се един с друг. Така този първи конкурс запали искрата и еволюира в Хърватски конкурс за домашно пиво, какъвто го познаваме днес.

Колко човека бяха част от организацията на конкурса тогава и колко са сега?

Горан: Тогава бяха само Мат и Андрей. Сега сме седем човека и имаме опит, така че много неща вървят гладко. Разбира се, винаги има неща, които могат да се подобрят, и ние се стремим към това.

През Юни беше 8-то издание. Разкажете ни малко повече как се организира голям международен конкурс като Hrvatsko Homebrew Prvenstvo.

Горан: Първо и най-важно е да осигурим достатъчно на брой обучени съдии за почти 450 регистрирани за участие бири, колкото получаваме обикновено. Тук училището за съдии влиза в сила. След това трябва да осигурим помощ от достатъчно стюарди за сесиите на журиране. Това са доброволци, които получават покана за съдийското училище през следващата година, така че от това печелят всички. После трябва да регистрираме всички участващи бири, да ги подготвим за журиране и да организираме маси за всички сесии. Полагаме големи усилия да запазваме анонимност, така че сме много внимателни, когато разпределяме съдии по маси. Също така има много работа по софтуера, който използваме за конкурса, трябва да бъдат подготвени награди за победителите и когато всичко е готово, ние все още имаме листи с оценки за изпращане към състезаващите се. Много работа е, доста изтощаващо, но същевременно е и много възнаграждаващо.

Дамир: В основни линии веднъж минете ли 100 – 150 участващи бири, трябва да потърсите приложения и софтуерни опции, защото иначе е тонове работа да правите всичко в Excel. След това е просто въпрос на уеднаквяване на останалите неща. Повече място, повече съдии и стюарди. Когато има повече хора, комуникацията е ключова, и ние винаги се стремим да правим всичко по-ефективно.

Андрей Чапка и Мат Холингсуорт, VI Hrvatsko Homebrew Prvenstvo, снимка: Darjan Grilec

Как се оценяват бирите?

Горан: Придържаме се към BJCP (Beer Judge Certification Program). Използваме техните насоки, листи и система на оценяване и това, което изискваме от съдиите, е техните оценки да не се различават една от друга с повече от 5 точки. Всяка година имаме около 15 категории, в които групираме подобни бирени стилове. Така, ако участвате с Helles, ще се състезавате с други Европейски / Американски светли лагери в първи рунд, но вашата бира ще бъде разглеждана като Helles. Всяка бира получава оценка от 0 до 50 точки, а тези с 35+ точки обикновено отиват на втори рунд и се състезават за медал. Запазваме тази „изтощителна“ задача за нашите скъпи гости, които представляват своите държави на състезанието.

Дамир и Горан, VIII Hrvatsko Homebrew Prvenstvo, Mini Best Of Show, 01.06.2019 г., снимка от facebook: Hrvatsko Homebrew Prvenstvo
VIII Hrvatsko Homebrew Prvenstvo, Best Of Show, 01.06.2019 г., снимка от facebook: Hrvatsko Homebrew Prvenstvo

Колко съдии участват в журирането?

Горан: Стараем се да имаме поне по 2 съдии на маса, оптимално 3. Понякога има дори по 4 съдии на маса. При средно 9 маси, това прави около 25-30 съдии на сесия.

Оценяване, 30.05.2016 г., снимка: Darjan Grilec

Каква подготовка имат съдиите? Колко често се организират учебни сесии?

Горан: Те трябва да присъстват на нашите съдийски семинари, с изключение само на добре познати професионални пивовари или BJCP сертифицирани съдии. Нашите семинари са фокусирани върху най-представяните бирени стилове като IPA или Hefeweizens  и най-разпространените нежелани вкусове и аромати. Учим новите съдии как да разпознават и оценяват добрите страни на участващите мостри, как да разпознават техните слаби страни или нежелани вкусове и аромати, как да попълват листите за оценки адекватно и как да ги оценяват правилно. Даваме им обратна връзка за попълнените от тях листи за оценяване, за да могат да подобрят уменията си до края на съдийското училище. Провеждаме 5 семинара общо с продължителност 4-5 часа всяка втора седмица от март до май.

Училище за съдии, 11.03.2017 г.

Получавате ли негативна обратна връзка, свързана с конкурса или партито, и как се справяте с това?

Горан: Да, винаги има някои възражения, и докато някои от тях са конструктивни и заслужават да се вземат под внимание, други са просто оплаквания от хора, “пълни с идеи”, но които всъщност няма да си вдигнат пръста да помогнат за подобряването на конкурса или партито. Склонни сме да игнорираме последните.

Дамир: Да, всяка година има някаква драма около това или онова. В миналото ме безпокоеше повече, понеже ние си скъсвахме задниците за няколко месеца, и аз специално исках всичко да бъде много добро за всички. Станах по-мъдър и не ми пука за хейтърите в днешни дни. Те винаги могат да изпращат бирите си към други конкурси, ако не харесват този. Ние никога няма да се откажем от анонимно и честно журиране, всичко друго е периферия.

Можете ли да споделите някаква статистика относно брой участващи бири, състезатели и държави участвали в конкурса през годините?

Горан: Започнахме със скромен брой белгийски ейлове преди 7 години до 450 участващи бири от различни стилове сега. Наложи се да ограничим регистрираните бири на участник до 3, което доведе до по-голям брой участници. Тази година имахме 209 участници с 433 мостри, доставени от 14 държави.

Дамир: Повечето чуждестранни участия сега са от Словения, България и Словакия.

Има ли статистика колко хора правят домашно пиво в Загреб и Хърватска като цяло?

Горан: Не мисля. По моя преценка биха били няколко хиляди в Хърватска, но това е само предположение на база броя на регистрирани потребители във форума pivarstvo.info.

Организирате ли други събития, освен международния конкурс? Например местни конкурси, семинари, срещи.

Горан: Такива събития обикновено се организират от местните асоциации на домашните пивовари. Организирахме годишни конференции, но решихме да се откажем от това и да се съсредоточим само върху съдийското училище и конкурса, тъй като те изискват много усилия от наша страна, а никой не иска да “прегори” (“burn out”) заради прекалено много задължения.

Дамир: Преди бяхме повече въвлечени в местни срещи, но сега имаме доста голяма база от домашни пивовари и ги оставяме да поддържат това със свежи идеи.

VI Hrvatsko Homebrew Prvenstvo, парти, снимка: Darjan Grilec
VI Hrvatsko Homebrew Prvenstvo, парти, част от групата от България, снимка: Darjan Grilec

Последно бях в Загреб за 6-тото издание на Hrvatsko Homebrew Prvenstvo и партито. Беше чудесно парти! Тази година не успях да се присъединя. Видях, че е било в Zmajska. Как беше този път?

Горан: Беше страхотно! Поради различни причини партито беше преместено и нашия подход беше малко по-различен, но всичко мина много добре, така че вече имаме добра визия за следващата година как да направим нещата дори по-добре.

Какви са плановете за 9-тото издание през 2020-та? Някакви планирани промени в организацията на конкурса или партито?

Горан: Планът е прост: запазваме добрите неща, подобряваме тези, които могат да бъдат подобрени, и надявам се, пием хубави бири, докато го правим.

Дамир: Вероятно ще вкараме “свежа кръв”, за да поддържаме мотивацията висока. Правилата и процесите ще останат същите. Бих искал да вкарам съдии-роботи, за да избегнем субективните страни на човеците-съдии, но това все още не е възможно. Някой ден обаче… 😉

Бихте ли споделили някакви съвети към домашни пивовари, които планират да участват в следващия конкурс?

Горан: Намерете стил, който харесвате, и задълбайте в него! Научете нюансите, открийте тези скрити ценности на познанието, които могат да превърнат бирата ви от посредствена в кандидат за златен медал. Конкуренцията е силна, ако спрете да се развивате като пивовар, винаги идва някой нов, който ще ви победи. Виждал съм през годините пивовари, които са се състезавали на аматьорско ниво и са усъвършенствали занаята си до нещо много специално. Освен това, ако сте начинаещ и искате да получите обратна връзка за бирите си, също можете да го направите, участвайки.

Дамир: Бих добавил, че когато достигнете определено ниво, не вярвайте на никого. Създавайте различни рецепти и наблюдавайте какво работи на вашата система. Търсете най-добрите налични съставки. И да, опитайте да не използвате прекалено много преки пътища. Без значение какво казват хората от Brulosophy (ха ха ха).

През 2017 г. много ми хареса Загреб и местните крафт бира места. Изглежда, че има нови места и нещата вървят добре със крафт бирената сцена и култура.

Горан: По отношение на селекция сцената никога не е била по-добра. Имаме няколко много добре познати барове в Загреб, доставчици осъзнават необходимостта да съхраняват бирите охладени, пивоварни отварят дегустационни, бира магазините са пълни с привлекателни марки и думата за добрата бира се разпространява. За бъдещето моите прогнози са за повече местни микропивоварни или брю пъбове, отварящи с фокус върху местното общество, а не супермаркети или широка дистрибуция в други форми.

Дамир: По отношение на качество моето мнение е, че все още не сме съвсем дозрели. Наблюдавам редица по-опитни консуматори как се отдръпват от местния крафт, тъй като са попаднали на доста скапани бири, и се връщат към класическите. От друга страна, има нови хора, идващи с нагласата че целия “крафт” е качествен, без познания да различават добро от лошо, така че доста лоши бири продължават да оцеляват на пазара. Надявам се, че с времето качеството ще се увеличи.

Каква е степента на въздействие на домашното пивоварство върху развитието на крафт бирената култура и сцена?

Горан: С домашното пивоварство започна всичко. Преди това имахме традиционни пивоварни, които бяха вдъхновени от Баварското и Чешкото пивоварство, но повратна точка бяха първите домашни пивовари, направили стъпката към професионалното пивоварство. След като Zmajska, Nova Runda и Varionica стъпиха на пазара, много домашни пивовари последваха техните стъпки и решиха да превърнат хобито си в бизнес. Сега имаме 91 активни пивоварни и много от тях започнаха в домашни условия, на кухненски котлон с майш бъркалка в едната ръка и термометър в другата.

Дамир: Няма домашно пивоварство, няма крафт. Това е. Никога не сме имали големи пивоварни традиции тук, бидейки главно винена държава. Индустриалната бира успя да победи виното по някое време през 20-ти век, но накрая ни принуди да започнем да варим по-интересна бира вкъщи и да започваме бизнеси, когато разбрахме, че можем да успеем. Ще оцелее ли крафт бирата? Аз съм доста сигурен, че в Хърватска ще, тъй като няма добри класически предложения, към които да се обърне човек, и големите играчи все още не са толкова афектирани, че да започнат да се месят в това.

Дамир Бан и Горан Крамарич

Били ли сте в България и участвали ли сте в журиране на Български конкурс за домашно пиво? Ако “да”, какво бихте казали за него?

Горан: Все още не, но планирам за следващата година. Очаквам да журирам бири с вас и да пием по няколко Ромбус бири!

Дамир: Да, два пъти. Винаги е добро изживяване, много забавление и шеги. Никога не съм имал проблеми с български съдии, тъй като те знаят своите BJCP стилове и сме винаги близо в оценяването. Някои гост съдии чужденци имат своите си странни скали и “идеи” за стилове, но това винаги е добра история за разказване след това.

Благодаря за интервюто!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.