1 година домашен пивовар

Една година домашен пивовар

На 7 Ноември 2015 година в бар Kanaal в София имаше демонстрация как се вари бира – Learn To Homebrew Day 2015 за България.

Learn To Homebrew Day – първоначално инициатива на American Homebrewers Association (Асоциация на Американските Домашни Пивовари) от 1999 година, която се разпростира и извън Щатите. Идеята е домашни пивовари да запознаят с това чудесно хоби свои приятели и хора с интерес.

Бих искал да изразя благодарности за това събитие към Надя от бар Kanaal, Любо от бар Kanaal, Свилен от bforbeer (също и представител на Асоциация на Домашните Пивовари в България) и Жоро от Айляк!

Първата бира

На 8 Ноември 2015 година за първи път опитах да сваря бира в домашни условия.

…бях се подготвил с 1 килограм пилзнер малц (уау!), дрожди и хмел (Magnum и Hallertau). Първоначално бях поръчал лагерни дрожди – това ще рече „долна ферментация“ и необходимост от контролирана, ниска температура на ферментация… плашещо! Осъзнах това усложнение и поръчах ейлови дрожди, които щяха да се чувстват комфортно при ферментация на стайна температура…

…Първата варка беше с няколко-стъпково-температурно озахаряване – о, какво ненужно усложнение! – бих казал сега, гледайки попълнен „brew sheet“ от тогава… 🙂

…Всичко беше толкова трепкаво и притеснено и с толкова бързане и чудене…

…и все пак стана бира! Невероятно! „Уау! Бира! Аз я направих!“ 🙂

1 година домашен пивовар

За една година направих 17 варки. Освен това, също варих бира заедно с други пивовари, запознах се с много хора, научих много нови неща, изпих много бира.

По ред на опитите:

 1. Pale Ale
 2. Pale Ale
 3. Pale Ale
 4. Porter
 5. Porter
 6. Red Rye IPA – Rye IPA с Nugget и Cascade
 7. “Shelf beer” – American Pale Ale с каквото остана след №6
 8. “Single Hop Chinook” – American Pale Ale с Chinook
 9. “Emo’s Steam Beer” – California Common
 10. Emo’s IPA” – IPA с Columbus и Amarillo
 11. “Emo’s Amber Ale” – Rye Ale
 12. Summer Saison” – Saison
 13. Red Wheat Ale
  1. Wild Rabbit” – сухо охмелен с Mosaic
  2. The Red Riding Hood” – с малини и боровинки
 14. Emo’s Porter
  1. Emo’s Porter” – чист
  2. Emo’s Cocoa Porter” – с какао
 15. “A Change of Seasons” – Pumpkin Ale (ейл с печена тиква и подправки)
 16. “Expectations” – Red Lager
 17. “Cassiopea” – Wheat IPA с Columbus, Centennial и Cascade

В един момент бирите започнаха да имат имена и етикети. В края на Април 2016 се появи идеята за Hoppy Friday Brewing – този блог, Facebook страница, Instagram, Untappd.

В заключение

Варенето на бира е интровертно занимание понякога – следваш рутината на процеса, за период от време не се интересуваш от нищо друго – толкова е успокояващо! Друг път е социално занимание – каниш приятел(и) да варите заедно, споделяш бира от предишна варка, забавно е!

Разбира се, денят започва с миене и завършва с миене, изисква се време и търпение също. Но когато отвориш бутилка своя бира и я споделиш с приятели, резултатът от този труд е невероятно удоволствие!

Варенето на бира е хоби, което не омръзва – винаги има какво да се научи, да се опита нов стил или нещо различно. С едни и същи съставки е възможно да се сварят наистина много видове бира. А освен обичайните съставки като вода, малц, хмел и мая има и много други, по-малко или повече обичайни.

Бих искал да изразя благодарности към всички заслужили – за подкрепа, за насоки и коментари, за интерес към моите бири, за компания, за многото изпити бири заедно! 🙂

Послепис: Специални благодарности към Реми!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *